Pelikkan... sebab apa pelik...? sbb posting aku kali ni pasal resepi... Cara membuat Roti Jala... ye la, memandangkan esok kat opis tu ada jamuan raya @ rumah terbuka PKI... staf-staf atau warga PKI kene potluck bawak juadah... dan aku plak, walaupon bukan staf PKI, tetapi tetamu tetap atau penyibuk kat PKI tuh... hahahhaha so, sbb aku suka sangat menyibuk dan buat havoc kat bilik PKI tu, aku kena la jugak bawak apa yg patut.. hahahhaha
ni la resipinya...
ROTI JALA
Bahan-Bahan :
1.) 500g tepung gandum
2.) 5 biji telur ayam omega PLUS
3.) 1 tin susu isian sejat @ susu cair cap F&N (kalo takde susu cair, pakai susu yg kadar kecairannya lebih kurang sama pon boleh..
agaknya la)
4.) sedikit garam secukup rasa
5.) sedikit kunyit serbuk sebagai pewarna
6.) air yg dimasak (jgn pakai air paip tau...)
7.) Daun pandan untuk menaikkan aroma
Cara membuat :
1.) Gaulkan tepung gandum, telur dan susu hingga sebati. pastikan gaul dalam bekas, bukan atas lantai... dan pastikan jugak gaul guna senduk atau sudu, jgn pakai tangan apatah lagi kalo pakai kaki.... susu tu isi satu tin sampai abis, jgn tggl setitik pon... pastu korang gaul la macam korang gaul ramuan nak buat kuih baulu...
2.) Bila dah selesai gaul, sebatian tadi akan di blend dulu dalam blender... ini untuk memastikan yg sebatian tadi betul-betul sebati... juga untuk memastikan yg sebati tadi betul2 cair, tiada ketul-ketulan... (peringatan : blend pakai blender, jgn pakai mesin basuh atau mesin dryer)
mangkuk kat atas tu bertindak sebagai penutup blender, sbb tutup asal dia dah ilang daaaaaaaa....
3.) bila dah blend, tapis dulu sebatian tadi... ini untuk memastikan ketulan-ketulan degil tiada... sila tapi pakai tapis yg bersesuaian... jgn pakai tapis nak buat teh @ kopi macam kat kedai mamak tu... rupa pon dah macam stoking... hehhehehe
4.) Panaskan kuali dgn kepanasan yg rendah... kira pakai api kecik laaaa.... sapukan minyak masak di permukaan kuali dgn menggunakan daun pandan... ini adalah untuk mengelakkan sebatian tadi melekat kat kuali, dan juga untuk menaikkan aroma roti jala yg akan dihasilkan nnt...
5.) Ni part yg paling susah... ramai yg failed kat part ni... PART MENJALA... dgn menggunakan bekas khas, sebatian tadi di"jala" diatas kuali tadi... semasa menjala nih, pastikan sebatian tadi mengalir dgn tenang dan gembira.... jgn putus-putus... sbb kalo putus, tak jadi roti jala dah.. dia jadi roti kirai... hahahhaah...
6.) biarkan sebatian tadi di atas kuali sehingga masak, biasanya kejap je... dalam 10-15 saat atas kuali masak dah... waktu ni jgn ngada-ngada nak gi tgk "Jgn Lupa Lirik" ke... "Kelab Pop" ke... "Macam2 Aznil" ke... memang tak sempat punya... kang tak pasal2 roti jala hangus...
7.) Bila dah masak tu, terus lipat dan gulung untuk membentuk roti jala... macamana nak tau dah masak...? haaaa.. memulakan sebatian tu kan cair.. bila korang tgk dah tak kering dan takde cairan, tu bleh la dikategorikan sebagai dah masak....
8.) Ulang langkah no 5 dan 6 sampai la abis sebatian yg korang buat tadi tuh... biasanya, bahan-bahan dgn kuantiti sama seperti diatas boleh buat antara 60-80 keping roti jala... hahhahaha
9.) yg ni langkah paling senang... bila dah siap... MAKAN laaaaaaa.... errr kuah dia..? kuah dia org lain yg buat... aku tunjuk resipi roti jala jeee...... biasanyanya makan dgn kuah kari.... kari daging ke, kari ayam ke... kari kambing ke... kalo nak makan dgn karipap pon bleh...
(Gambar Hiasan : ni bukan chef... ni pembantu chef, kira menyibuk jugak laaa... kalo nak tau mana satu chef, tu kat step 5 & 7 ada tangan dia..)
Selesai la cara2 membuat roti jala... senang kan...? korang try la buat sendiri nak tau senang ke tak senang.. terutama part menjala tuh... ekekkekeke..
SELAMAT MENCUBA
&
SELAMAT MAJU JAYA....
&
SELAMAT MAJU JAYA....
3 comments:
wah.. bagusnya post kali nie.. hmm kalau tiap2 hari mcm nie kan bagus.. eii.. rajinnya awak tolong wife masak kat dapur kan.. hehehe.. hah.. pasni leh la wat post "masak lemak cili api" lak kan.. :P
ooo.. patut dia bergaya sakan. jenuh buat roti jala smalam yer.. :)
lama betl tak jenguk blog ko ni... gile la... ko dah post pasal masak2 skang.. hahahahhaha
Post a Comment